Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Γνωριμία με τη λίστα ανάγνωσης

Οκτ 21 2016
O Safari σας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύετε άρθρα για να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ένα ευχάριστο περιβάλλον για την ανάγνωσή τους.
Γνωριμία με τη λίστα ανάγνωσης
Είναι αυτονόητο πια ότι το περισσότερο διάβασμα στην καθημερινότητά μας γίνεται στο διαδίκτυο, μπροστά σε κάποιο web browser. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστοσελίδα που έχουμε μπροστά μας, όσο καλό και αν είναι το άρθρο που δημοσίευσε, είναι σχεδιασμένη ώστε να διευκολύνει την ανάγνωση.

Διάβασμα χωρίς κόπο
Όπου και αν χρησιμοποιούμε Safari, σε Mac ή συσκευή iOS, η εφαρμογή αντιλαμβάνεται ότι μια σελίδα έχει κείμενο ως βασικό της στοιχείο (αρκεί να μιλάμε για άρθρο βέβαια, π.χ. δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο σε forum), και μπορεί, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να την “καθαρίσει”, να αναδείξει το κείμενο και να κάνει ευχάριστη την ανάγνωση.Με μαύρο φόντο, η ανάγνωση μπορεί να είναι ξεκούραστη ακόμη και σε απόλυτο σκοτάδι.

Παρέχονται μάλιστα επιλογές για να φέρει ο χρήστης την εμπειρία αυτή στα μέτρα του, αφού με ένα πάτημα στο σύμβολο/γράμμα “Α” μπορεί να ανοίξει μενού για να διαλέξει γραμματοσειρά, το μέγεθός της, χρώμα φόντου, αλλά και την αυτόματη αλλαγή του φόντου ανάλογα με τη φάση της ημέρας (μόνο σε iOS το τελευταίο). Η επιλογή για φόντο σε σέπια είναι ό,τι πρέπει για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ το γκρίζο ή ακόμη και το μαύρο φόντο, που συνοδεύεται και από λιγότερο έντονο χρωματισμό στη γραμματοσειρά περιορίζει αισθητά την κόπωση τον ματιών ακόμη και αν η ανάγνωση γίνεται σε συνθήκες συσκότισης.

Αν ένα άρθρο είναι πολυσέλιδο, φορτώνονται όλες οι σελίδες όπου αυτό είναι τεχνικώς εφικτό, οπότε γλιτώνουμε έτσι τη διακοπή της ανάγνωσης για τη φόρτωση της επόμενης σελίδας. Πάντως, για διαφημιστικούς κυρίως λόγους, κάποιες ιστοσελίδες μπλοκάρουν τέτοιες λειτουργίες εμποδίζοντας την εφαρμογή να αντιληφθεί την ύπαρξη κανονικού άρθρου. Άλλες φορές μπορεί να συμβαίνει και τυχαία αυτό βέβαια, λόγω εξεζητημένου “στησίματος” της σελίδας, από άποψη γραφιστικής τουλάχιστον.

Το διάβασμα μπορεί και να περιμένει
Η λειτουργία αυτή δεν προσφέρεται μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε κάποιο άρθρο μπροστά μας και θέλουμε να το διαβάσουμε εκείνη τη στιγμή. Με ανάλογες συντομεύσεις σε iOS, macOS, αλλά και εφαρμογές τρίτων όπως το Reeder app κ.ά., μπορούμε να “στέλνουμε” άρθρα στη Λίστα Ανάγνωσης για διάβασμα σε δεύτερο χρόνο.Η λειτουργία ανάγνωσης, αυτήν τη φορά με γκρίζο φόντο.

Το άρθρο αποθηκεύεται μάλιστα (μαζί με τη σελίδα από την οποία προέρχεται) ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωση ακόμη και αν ο Mac ή η συσκευή iOS που χρησιμοποιεί κανείς δεν έχει πρόσβαση στο Internet για οποιοδήποτε λόγο. Αν έχει όμως, τότε ο Safari επιχειρεί να φορτώσει από την αρχή το περιεχόμενο για να καλυφθεί η περίπτωση να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό. Διότι το ζήτημα είναι να διαβαστεί η πιο τρέχουσα και επίκαιρη έκδοση του περιεχομένου.

Η πρόσβαση σε οτιδήποτε έχει αποθηκευθεί για μελλοντική ανάγνωση είναι απλή υπόθεση, αφού όλα είναι μαζεμένα στην πλαϊνή από αριστερά αναδυόμενη στήλη του Safari (ή ολόκληρη οθόνη στην περίπτωση ενός iPhone), εκεί που εμφανίζονται και οι σελιδοδείκτες δηλαδή.

Καλό είναι να διαγράφεται από τη λίστα ό,τι δεν είναι πια αναγκαίο. Είπαμε άλλωστε ότι αποθηκεύεται ολόκληρη πρωτότυπη σελίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο “διαβαστεροί” θα καταλήξουν με μεγάλη λίστα. Και η μεγάλη λίστα πιάνει και αρκετό χώρο στη μνήμη της συσκευής που χρησιμοποιούν. Μπορεί να μην είναι άγχος κάτι τέτοιο σε Mac όπου υπάρχει σχετική αφθονία χώρου, αλλά στις φορητές συσκευές τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Την επόμενη φορά που θα πέσετε σε κάποιο τεράστιο άρθρο λοιπόν, προτείνουμε να μη φοβηθείτε, αλλά να το απολαύσετε με τη χρήση της Λίστας Ανάγνωσης.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα