Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

IP code: Ένας κωδικός προστασίας για τις συσκευές σας

Οκτ 03 2016
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανθεκτικών συσκευών υπάρχει ένας κωδικός IP, ο οποίος μας ενημερώνει για τις τα όρια αντοχής τους. Ώρα να τον γνωρίσουμε καλύτερα!
IP code: Ένας κωδικός προστασίας για τις συσκευές σας
Διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επόμενου σας smartphone, είναι πολύ πιθανό το μάτι σας να έχει πέσει πάνω σε κάποιο κωδικό που αρχίζει από “IP” και συνοδεύεται, συνήθως, από δύο ψηφία. Ο κωδικός αυτός ονομάζεται IP code και φανερώνει τα όρια αντοχής της συσκευής απέναντι στη σκόνη και το νερό. Η λέξη «αδιάβροχο» από μόνη της για μια συσκευή δε σημαίνει απολύτως τίποτα και εξυπηρετεί μόνο σκοπούς marketing και τίποτε άλλο, αφού η προστασία από σταγόνες της βροχής διαφέρει σημαντικά από τη βύθιση σε 1 μέτρο νερού. Γι’ αυτό το λόγο λοιπό υπάρχει το κωδικός IP ώστε όλα αυτά να μπαίνουν σε μια τάξη.Η Sony ήταν μια από τις εταιρείες που κατάφεραν να έχουν αδιάβροχα μοντέλα smartphones ακόμα και στην κατηγορία των entry-level.

Στον κωδικό IP, κάθε αριθμός και γράμμα αντιστοιχούν στο βαθμό προστασίας απέναντι σε κάτι. Ευτυχώς αυτός ο βαθμός προστασίας δεν είναι κάτι αόριστο, αλλά πρόκειται για ένα συγκεκριμένο σενάριο που έχει δοκιμαστεί αμέτρητες φορές σε συγκεκριμένες συνθήκες εργαστηρίου. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα αριθμός που φανερώνει την αντοχή της συσκευής σε νερό που πέφτει πάνω της σαν σπρέι υπό οποιαδήποτε γωνία μέχρι τις 60 μοίρες από την κάθετο, με τη συνολική διάρκεια του τεστ να είναι 5 λεπτά, με τη γωνία να αλλάζει ανά λεπτό και πολλές άλλες εργαστηριακές λεπτομέρειες. Όπως καταλαβαίνετε, τα σενάρια είναι πολύ συγκεκριμένα για να δίνουν μια ακριβή εικόνα της αντοχής της συσκευής που δύσκολα μπορεί να παρερμηνευτεί.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το πρώτο ψηφίο λανθασμένα θεωρείται ως «αντοχή σε σκόνη» αφού στην πραγματικότητα αναφέρεται στην προστασία από στερεά σωματίδια (δάχτυλα, εργαλεία, καλώδια, κλπ) με τα ανώτερα επίπεδά του να περιλαμβάνουν τη σκόνη. Εκτός από αυτό, ο κωδικός φανερώνει αντοχή σε νερό και επαφή κατά λάθος. Για να γίνει πιο κατανοητό, ας ξεφύγουμε από τις συσκευές, και ας πάρουμε για παράδειγμα μια πρίζα όπου συνήθως αναγράφεται ο κωδικός IP22. Το πρώτο «2» φανερώνει την προστασία από την εισαγωγή δαχτύλου ή παρόμοιου αντικειμένου μεγαλύτερου των 12,5 χιλ. Το δεύτερο «2» φανερώνει ότι η πρίζα δεν θα καταστραφεί αν πέσουν (σχεδόν) κάθετα πάνω της σταγόνες νερού.Με την τελευταία έκδοση του iPhone (iPhone 7) να προσφέρει προστασία βάσει του κωδικού IP67, το γενικότερο ενδιαφέρον για την προστασία αναζωπυρώθηκε.

Πριν προχωρήσουμε όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες, καλό είναι να δούμε τις κλίμακές των δύο βασικών ψηφίων, δηλαδή από πού ξεκινούν και που φτάνουν. Όσον αφορά στο πρώτο, δηλαδή την εισαγωγή σωματιδίων, η κλίμακα είναι από 0 έως 6, με τις δύο τελευταίες τιμές να αναφέρονται στη σκόνη (και στην άμμο). Με «5», η σκόνη μπορεί να διεισδύσει ελάχιστα, αλλά όχι σε τέτοια ποσότητα ώστε να προκαλέσει ζημιά, ενώ με το «6» υπάρχει απόλυτη προστασία από σκόνη. Φυσικά, η συντριπτική πλειονότητα των συσκευών που διαθέτουν προστασία έχουν το «6».

Στην προστασία από το νερό, η κλίμακα είναι μεγαλύτερη ξεκινώντας από το 0 και φτάνοντας στο 8, ενώ προστέθηκε και η ένδειξη «9Κ». Στην πράξη, αναφερόμαστε σε μια κλίμακα που αντιστοιχεί από λίγες απλές σταγόνες έως τη βύθιση της συσκευής. Εδώ συνήθως, η πιο συχνά αναγραφόμενη τιμή είναι το «7» και αμέσως μετά με αρκετά μεγάλη διαφορά το “8”. Με το «7», η συσκευή αντέχει σε βύθιση έως 1 μέτρο, αλλά δε θα πρέπει ο χρόνος βύθισης να ξεπεράσει τα 30 λεπτά καθώς αυτός είναι ο χρόνος που καθορίζουν οι δοκιμές. Με το «8», το βάθος μπορεί να είναι μεγαλύτερο και προκύπτει από συμφωνία με τον κατασκευαστή, ωστόσο σε γενικές γραμμές καθορίζεται στα 3 μέτρα.H high-end σειρά S της Samsung πρόσφερε προστασία IP67 από την έκδοση S5.

Όπως αναφέραμε, ο κωδικός IP έχει συνήθως δύο ψηφία μετά το “IP”, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει σε κάποιες περιπτώσεις για δύο λόγους που θα αναπτύξουμε ευθύς αμέσως. Πρώτον, κάποιες φορές, ένα από τα ψηφία αντικαθίσταται από το γράμμα “X”. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως η συσκευή δεν έχει κάποια προστασία στο συγκεκριμένο τομέα. Αν δεν είχε προστασία, στη θέση αυτή θα υπήρχε το «0». Από την άλλη, το «Χ» σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου επιπέδου προστασία αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε αυτή η προστασία να καθοριστεί ακριβώς. Βέβαια, συνήθως αυτή η αντικατάσταση γίνεται σε συσκευές όπου ο ακριβής καθορισμός του επιπέδου προστασίας δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Επιστρέφοντας λοιπόν στο παράδειγμα με την πρίζα, μπορεί να δείτε τον κωδικό της ως IP2X. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια κάποια προστασία από νερό αλλά δεν καθορίζεται επακριβώς.H Pentax Optio WG-1 ακολουθεί τον κωδικό IP68 και αντέχει σε κατάδυση βάθους 10 μέτρων και πτώση από ύψος 1,5 μέτρου.

Επίσης, στο κωδικό μπορεί να προστεθούν κάποιες φορές και άλλα γράμματα για να δηλώσουν επιπλέον προστασία σε άλλες συνθήκες, αλλά πρόκειται για γράμματα που δε θα συναντήσετε στην περίπτωση των gadgets. Δίνοντας απλά μια εικόνα, το γράμμα “f” αντιστοιχεί σε προστασία από λάδι, ενώ το γράμμα “H” φανερώνει συσκευή υψηλής τάσης.

Αφήνοντας τη θεωρία και περνώντας στην πράξη, όπως αναφέραμε, ο πιο συχνά αναγραφόμενος κωδικός σε gadgets είναι ο “IP67” και αμέσως μετά με αρκετά μεγάλη διαφορά ο “IP68”. Τους κωδικούς αυτούς θα τους συναντήσετε σε «αδιάβροχα» smartphones, φωτογραφικές μηχανές, ηχεία, ακουστικά και πολλές άλλες συσκευές. Φυσικά, πέρα από τον κωδικό IP, ο κατασκευαστής μπορεί να προσφέρει ένα μεγαλύτερο επίπεδο αντοχής βασισμένος σε δικές του δοκιμές. Έτσι, για παράδειγμα, θα δείτε πολλές φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και χαμηλού κόστους, να επιτρέπουν κατάδυση στα 3 μέτρα και κάποιες πιο ποιοτικές στα 10 ή και περισσότερα μέτρα.To CAT S60 αποτελεί ένα smartphone ειδικών αποστολών αφού μπορεί να βυθιστεί σχεδόν στα 5 μέτρα, αλλά και να αντέξει σε πτώση από 1,5 μέτρο.

Αν και με τα δύο ψηφία καθορίζεται η προστασία από ένα μεγάλο εύρος κινδύνων, δε σημαίνει ότι καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις. Ακριβώς γι’ αυτό υπάρχει και ο κωδικός MIL-STD 810, οποίος προέκυψε από την ανάγκη προστασίας των συσκευών του αμερικανικού στρατού. Ο συνδυασμός του κωδικού IP για την εισχώρηση στοιχείων και του MIL-STD-810 οδήγησε στο είδος συσκευών γνωστές ως rugged. Πρόκειται για συσκευές όπως, laptops και smartphones, που διαθέτουν κάποιο υψηλότερο επίπεδο σε πρόσκρουση ή πτώση, σε χαμηλή πίεση (λόγω υψόμετρου), πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία, υγρασία, κλπ. Μπορεί λοιπόν να τα δείτε σε κάποιο εργοτάξιο, αλλά ακόμα και σε extreme sports.

Με την τελευταία έκδοση του iPhone (iPhone 7) να προσφέρει προστασία βάσει του κωδικού IP67, το γενικότερο ενδιαφέρον για την προστασία αναζωπυρώθηκε, ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως αρκετά smartphones προσέφεραν κάποιου είδους προστασία εδώ και περίπου μια πενταετία, αλλά και βάσει IP67 εδώ και μια τριετία. Για παράδειγμα, η high-end σειρά S της Samsung πρόσφερε ανάλογη προστασία από την έκδοση S5. Τώρα που γνωρίζετε περισσότερα πράγματα για την προστασία των συσκευών ίσως να είναι ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που θα αναζητήσετε στο επόμενο smartphone.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα