Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Sony Xperia XZ & X Compact

Οκτ 24 2016
Δύο μοντέλα της Sony ανατρέπουν όλα όσα θα περίμενε κανείς στη λήψη φωτογραφιών από ένα smartphone και κρατούν για πάντα ζωντανές τις αναμνήσεις σας με τον καλύτερο τρόπο.
Sony Xperia XZ & X Compact
Η αλήθεια είναι πως με κάθε νέα ανακοίνωση smartphone από τη Sony, το πρώτο που αναζητά κάποιος είναι οι δυνατότητές του στα media και κυρίως στη φωτογραφική μηχανή του. Η Sony έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα «Xperia» με τα multimedia, δηλαδή την ακρόαση μουσικής και τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, με το τελευταίο να αποτελεί το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης των συσκευών της από τον ανταγωνισμό σε οποιαδήποτε κατηγορία. Τα δύο νέα smartphones που εξετάζουμε, Xperia XZ και X Compact, διατηρούν και ενισχύουν την ίδια φιλοσοφία και έρχονται να συμπληρώσουν τη σειρά που ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά με το Xperia X.Το Xperia XZ παίρνει εύκολα τον τίτλο του “flagship” και έρχεται με οθόνη 5,2’’, τον κορυφαίο επεξεργαστή Snapdragon 820 και Android 6.0 Marshmallow.

Τα δύο νέα smartphones απευθύνονται στο κοινό που δεν δέχεται να κάνει καμία παραχώρηση όσον αφορά στις δυνατότητες της συσκευής, ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της φωτογράφισης. Από τη μία, το Xperia XZ παίρνει εύκολα τον τίτλο του “flagship” και έρχεται με οθόνη 5,2’’, τον κορυφαίο επεξεργαστή Snapdragon 820 και Android 6.0 Marshmallow. Από την άλλη, το X Compact χαρακτηρίζεται από τη Sony ως “premium” στοχεύοντας στο ανώτερο κομμάτι των mid-range smartphones, έρχεται με οθόνη 4,6’’ και επεξεργαστή Snapdragon 650 και βέβαια, διαθέτει και αυτό Android 6.0 Marshmallow. Φυσικά, τόσο για τις δύο αυτές συσκευές, όσο και για το Xperia X, έχει ήδη ανακοινωθεί η υποστήριξή τους στο Android 7.0 Nougat, οπότε όσοι τα προτιμήσουν μπορούν να είναι ήσυχοι ότι θα ακολουθούν για αρκετό καιρό ακόμα τις εξελίξεις.Το X Compact χαρακτηρίζεται από τη Sony ως “premium”, έρχεται με οθόνη 4,6’’ και επεξεργαστή Snapdragon 650 και διαθέτει Android 6.0 Marshmallow.

Φυσικά, και στα δύο νέα μοντέλα, η κορυφαία φωτογραφική μηχανή είναι το υποσύστημα που κλέβει τις εντυπώσεις και αφήνει στη σκιά της όλα τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο εντυπωσιακά κι αν είναι. Τα Xperia XZ και X Compact μοιράζονται την ίδια κάμερα, τόσο κύρια, όσο και εμπρόσθια, προσφέροντας λήψεις που συναρπάζουν. Ειδικά την κύρια κάμερα πολύ δύσκολα συναντάται σε smartphone και βάζει άνετα «υποψηφιότητα» ως η κορυφαία αυτή τη στιγμή.

Μία πρώτη γεύση από αυτή την κάμερα είχαμε πάρει στο Xperia X, με την ανάλυση των 23MP και την τεχνολογία Smart Capture. Με την τεχνολογία αυτή, η οποία βασίζεται σε μια νέα μέθοδο προγνωστικής υβριδικής αυτόματης εστίασης, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο στην οθόνη και η κάμερα το ακολουθεί εστιάζοντας συνεχώς πάνω του προβλέποντας την κίνησή του. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν το θέμα σας μετακινείται, όταν τραβήξετε τη λήψη, η κάμερα θα έχει ήδη εστιάσει και η φωτογραφία σας θα είναι καθαρή.Με την τεχνολογία προγνωστικής υβριδικής αυτόματης εστίασης, η κάμερα ακολουθεί ένα επιλεγμένο αντικείμενο και εστιάζει συνεχώς πάνω του προβλέποντας την κίνησή του ώστε η φωτογραφία σας να βγει καθαρή.

Τα δύο νέα μοντέλα πάνε ακόμα πιο πέρα και φέρνουν την τεχνολογία triple image sensing (τριπλής ανίχνευσης εικόνας), η οποία ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός αισθητήρων για άρτιο αποτέλεσμα. Αρχικά, ο υψηλής ευαισθησίας αισθητήρας εικόνας Exmor RS είναι εξοπλισμένος με αυτόματη εστίαση Phase Detection και την τεχνολογία προγνωστικής υβριδικής αυτόματης εστίασης ώστε να προσφέρει εκπληκτικής ευκρίνειας εικόνες ακόμα και σε αντικείμενα που κινούνται. Σε αυτόν έρχεται να προστεθεί ο αισθητήρας αυτόματης εστίασης laser που υπολογίζει με ακρίβεια την απόσταση του αντικειμένου από το φακό ώστε να μην υπάρχουν θολώσεις από λανθασμένο υπολογισμό του βάθους και η εικόνα να είναι καθαρή ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό. Μαζί με αυτούς τους δύο, ο αισθητήρας RGBC-IR μετρά τα δεδομένα των χρωμάτων και μέσω υπέρυθρων βοηθά τη λειτουργία αυτόματης ισορροπίας λευκού να υπολογίσει με ακρίβεια την πηγή φωτός ώστε τα χρώματα να αποδοθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα, ζωντάνια και φυσικότητα, όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα.

Όμως, η κύρια κάμερα των δύο συσκευών κρύβει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις εκτός από την ανάλυση 23MP και τους αισθητήρες. Η πετυχημένη «τριπλέτα» της Sony δηλώνει παρούσα και κάνει θαύματα: αισθητήρας Exmor RS, φακός G Lens και επεξεργαστής εικόνας Bionz. Το διάφραγμα f/2.0 εγγυάται ότι οι λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα είναι καλές, ενώ από το standby έως τη λήψη μεσολαβούν μόλις 0,6 δευτερόλεπτα για να μη χάσετε καμία σκηνή. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η γνωστή τεχνολογία οπτικής σταθεροποίησης SteadyShot που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε smartphone μέσω 5 αξόνων. Εκεί λοιπόν που οι περισσότεροι κατασκευαστές εφοδίαζαν τα κορυφαία μοντέλα τους με την αντίστοιχη τεχνολογία 3 αξόνων, η Sony εισάγει για πρώτη φορά σε smartphone την τεχνολογία 5 αξόνων, όπως τη γνωρίσαμε στις ψηφιακές μηχανές, για να έχετε καμία κουνημένη φωτογραφία. Κι αν δεν σας συγκινούν οι πολλοί αυτοματισμοί, η κάμερα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χειροκίνητων ρυθμίσεων, όπως εστίαση, για να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Όσον αφορά στο βίντεο, η κύρια κάμερα του Xperia XZ τραβά με μέγιστη ανάλυση 2160p στα 30fps (1080p στα 30/60fps), ενώ η κύρια κάμερα του X Compact με 1080p στα 30/60fps.Τα Xperia XZ και Χ Compact φέρνουν την τεχνολογία triple image sensing (τριπλής ανίχνευσης εικόνας), η οποία ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός αισθητήρων για τέλειο αποτέλεσμα: εικόνας Exmor RS, εστίασης laser και χρώματος RGBC-IR.

Αφήνοντας την κύρια κάμερα και περνώντας στην εμπρόσθια, τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι επίσης εντυπωσιακά (για εμπρόσθια κάμερα), κυρίως για το Xperia ΧΖ. Η ανάλυση των 13MP και το διάφραγμα φακού f/2.0 στο flagship smartphone της Sony συνθέτουν ένα εξαιρετικό μέσο που θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις selfies σας. Με πιο… γήινο χαρακτήρα, η κάμερα του X Compact διαθέτει ανάλυση 5MP, σαφώς πιο τυπική περίπτωση για εμπρόσθια.

Φυσικά, οι καινοτομίες των νέων Xperia δεν περιορίζονται στην κάμερα. Οι συσκευές «αντιλαμβάνονται» τον τρόπο της χρήσης τους και με βάση αυτόν προσαρμόζονται για να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία. Αυτό στην πράξη επηρεάζει θετικά διάφορες λειτουργίες. Η μείωση της ζωής της μπαταρίας αποτρέπεται αφού η συσκευή μαθαίνει από τον τρόπο που τη φορτίζετε και προσαρμόζεται, ενώ «διαβάζοντας» ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε περισσότερο απενεργοποιεί τις λιγότερο χρήσιμες και διαγράφει την cache ώστε να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις. Μαζί μα αυτά, παρέχει και συμβουλές σχετικά με την κάμερα, την ανάγνωση στην οθόνη, κ.ά.Οι νέες συσκευές της Sony «αντιλαμβάνονται» τον τρόπο της χρήσης τους και με βάση αυτόν προσαρμόζονται για να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία.

Μία ακόμα καινοτομία των Xperia XZ και Χ Compact, τουλάχιστον σε σχέση με το Xperia X, είναι αντικατάσταση της τυπικής microUSB με τη θύρα Type-C. Φυσικά, υποστηρίζονται δίκτυα 4G και ασύρματα Wi-Fi 802.11ac, ενώ δε λείπουν ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος, το Bluetooth v4.2 και το NFC. Με 3GB μνήμης RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου (το XZ διαθέτει και έκδοση με 64GB), οι δύο συσκευές εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία multitasking και την «χωρίς παράπονα» αποθήκευση όλων των εφαρμογών, των αναμνήσεων και των ηχητικών απολαύσεων. Και κάπου εδώ σταματούν οι πολλές ομοιότητες των δύο συσκευών μεταξύ τους, ώστε να διαχωριστεί πλήρως το κοινό τους και να δικαιολογηθεί η απόσταση που χωρίζει τις τιμές τους.

Ο αποθηκευτικός χώρος τόσο του Xperia X Compact, όσο και του XZ, μπορεί να αυξηθεί μέσω μιας υποδοχής αποκλειστικά για κάρτες microSD με χωρητικότητα έως 256GB. Επειδή το Xperia XZ κυκλοφορεί και σε έκδοση για 2 SIM (εδώ εξετάζουμε την έκδοση της μίας κάρτας), μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη υποδοχή για να δεχτεί ακόμα μία κάρτα microSD με ανάλογη χωρητικότητα. Μία πιο σημαντική διαφορά όμως, μεταξύ των δύο συσκευών, είναι η δυνατότητα του Xepria ΧΖ να αντέχει σε νερό και σκόνη. Πιστοποιημένο κατά IP68, το αδιάβροχο XZ μπορεί να αντέξει έως 30 λεπτά σε βάθος περισσότερο του 1,5 μέτρου.Πιστοποιημένο κατά IP68, το αδιάβροχο XZ μπορεί να αντέξει έως 30 λεπτά σε βάθος περισσότερο του 1,5 μέτρου.

Όπως ήδη αναφέραμε, το Xperia XZ διαθέτει οθόνη 5,2’’, ενώ το X Compact οθόνη 4,6’’. Όμως, στην πρώτη περίπτωση η ανάλυση είναι 1080x1920, ενώ στη δεύτερη 720x1080, τιμές που φέρνουν την πυκνότητα σε 424ppi και 319ppi αντίστοιχα. Οι οθόνες Triluminos με X-Reality engine των δύο συσκευών θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους, με το XZ φυσικά να έχει ένα σαφές προβάδισμα.

Διαφορά συναντάμε και στον επεξεργαστή των δύο συσκευών της Sony. Με τον κορυφαίο τετραπύρηνο Snapdragon 820, που προσφέρει τις διπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με τον 810, το Xperia XZ δε θα «νιώσει» την παραμικρή πίεση από τις εφαρμογές σας, ενώ τα γραφικά Adreno 530 θα κάνουν το gaming μια μοναδική εμπειρία (υποστηρίζουν και DirectX 11.1). Από την άλλη, το Xperia X Compact έχει ακολουθήσει τη «συνταγή» του Xperia X «φορώντας» τον ίδιο εξαπύρηνο Snapdragon 650 που συνοδεύεται από τα γραφικά Adreno 510. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση οι επιδόσεις, αν και δε φτάνουν αυτές του XZ, είναι κορυφαίες φτάνοντας κοντά σε αυτές του Snapdragon 810.

Οι δύο νέες προσθήκες στο ρόστερ των smartphones της Sony είναι σίγουρα αξιόλογες και αν αναζητάτε κάποια κορυφαία πρόταση θα πρέπει να βρίσκονται στο στόχαστρό σας. Το flagship Χperia XZ, με αιχμή του δόρατος την κύρια κάμερά του, ανταγωνίζεται ισάξια κάθε κορυφαία πρόταση άλλου κατασκευαστή. Το premium και πιο προσιτό από το XZ, Xperia Χ Compact, διαθέτει την ίδια εντυπωσιακή κάμερα που το κάνει να ξεχωρίζει.


Δείτε τα βίντεο:

(Xperia XZ)(X Compact) 
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα