Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Mac με USB-C; Ώρα για dock. Αλλά τι dock;

Οκτ 25 2017
Τα docks μπορούν να προσφέρουν σημαντική ευελιξία όταν οι ανάγκες για συνδεσιμότητα είναι αυξημένες.
Mac με USB-C; Ώρα για dock. Αλλά τι dock;
Όλα τα νέα MacBook έχουν, θεωρητικά έστω, έναν τύπο θύρας, άσχετα με το πόσες είναι στο σύνολο οι ενσωματωμένες θύρες στο ένα ή στο άλλο μοντέλο: USB-C. Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια ότι το USB-C είναι ο τύπος του βύσματος, όχι η τεχνολογία USB. Οπότε μια θύρα USB-C μπορεί να λειτουργεί ως USB 2.0, USB 3.1 Gen, USB 3.1 Gen 2 κ.ο.κ. Επιπλέον, η θύρα USB-C χρησιμοποιείται για τις συνδέσεις τεχνολογίας Thunderbolt 3. Το επόμενο που καλό είναι να θυμάται κανείς, είναι ότι όλες οι θύρες USB-C που βρίσκουμε σε Mac είναι και Thunderbolt 3 ταυτόχρονα. Μοναδική εξαίρεση στο συγκεκριμένο κανόνα είναι το 12” retina MacBook.

Είτε μιλάμε για τεχνολογία USB 3.1 είτε για Thunderbolt 3, με τις θύρες USB-C έρχεται μεγάλη ευελιξία αφού ο συνδυασμός αυτός μεταφέρει δεδομένα σε διάφορες ταχύτητες, μπορεί να μεταφέρει ήχο, εικόνα, ρεύμα ικανό να φορτίσει ολόκληρο το σύστημα και πολλά ακόμη. Μπορεί μάλιστα να τα κάνει όλα αυτά σε αλυσίδα συσκευών, με τη μία συνδεδεμένη στην άλλη, με προσαρμογείς, με hubs, docks και ό,τι άλλο παρόμοιο.

Με τις θύρες αυτές μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε τύπο σύνδεσης μπορούμε να φανταστούμε. Ναι, παλαιότερα υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλία πάνω στο ίδιο το σύστημα, αλλά αν έλειπε κάτι η λύση είτε δεν ήταν απλή είτε δεν υπήρχε. Εδώ όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Χρειαζόμαστε θύρα HDMI; Γίνεται. Θύρα DisplayPort; Γίνεται. Θύρα Ethernet; Γίνεται. Πολλαπλές κλασικές θύρες USB; Κι αυτό γίνεται. Και όχι μόνο.Ένα βύσμα, πολλές τεχνολογικές οικογένειες.

Με εξαίρεση να χρειάζεται κανείς μόνο μια-δυο συγκεκριμένες θύρες, μπορεί να αγοράσει προσαρμογείς και να φέρει τη συνδεσιμότητα στα μέτρα του. Όταν χρειάζεται κάτι παραπάνω και πρέπει να έχει πλήρη συστοιχία θυρών και συνδέσεων στο γραφείο ή το σπίτι είναι ώρα να κοιτάξει για dock/hub.Υπάρχουν μικρά σε μέγεθος, αλλά πολυπράγμονα hubs.

Σε αυτό το στάδιο μπορεί να διαλέξει μεταξύ διαφόρων docks/hubs ανάλογα με το συνδυασμό θυρών που προσφέρουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να ξεκαθαρίζονται πρώτα κάποια θέματα ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή.

1. Καλό είναι το dock να έχει δική του τροφοδοσία διότι έτσι το έχουμε στο ρεύμα και αυτό φορτίζει με τη σειρά του το MacBook. Οπότε γλιτώνουμε μια πρίζα.
2. Το ποιο MacBook μπορεί να φορτίσει εξαρτάται από τα Watt του τροφοδοτικού του. Για το 15” MacBook Pro χρειάζονται 85W. Για το 13” MacBook Pro χρειάζονται 60W. Για το 12” MacBook αρκούν και τα 30W. Οι κατασκευαστές των docks δηλώνουν συνήθως πόσα Watt μπορεί να δώσει το dock στο ίδιο το σύστημα.
3. Υπάρχουν USB-C docks και Thunderbolt 3 docks. Μπορεί να φαίνονται ίδια στην όψη, διαφέρει δραματικά όμως το bandwidth. Έχουμε 5Gbps ή 10Gbps στην πρώτη περίπτωση, 40Gbps στη δεύτερη. Αν η πρόθεση είναι να χρησιμοποιηθούν άλλες συσκευές με Thunderbolt 3, αν είναι στόχος η χρήση 5K monitor που να συνδέεται για πρακτικούς λόγους στο dock, αν χρειάζεται κάποιος πολύ γρήγορη δίοδο ethernet και διάφορα άλλα, πρέπει να κοιτάξουμε για Thunderbolt 3 dock/hub. Διαφορετικά εξυπηρετεί και το USB-C dock.
4. Εφόσον το dock/hub έχει θύρες USB-A, τις κλασικές δηλαδή, σιγουρευόμαστε για το ποιες έχουν κανονική και ποιες υψηλότερη τάση διότι αυτό επηρεάζει την ταχύτητα φόρτισης φορητών συσκευών που συνδέουμε στο περιφερειακό.Υπάρχουν και docks με τα πάντα!

Ξεκινάμε με τις σκέψεις αυτές λοιπόν και κινούμαστε αναλόγως. Η ευελιξία είναι μεν πρωτόγνωρη, αλλά λίγη σκέψη πριν την επιλογή επιβάλλεται.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα