Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Τα απαραίτητα βήματα πριν και μετά την εγκατάσταση των Windows 10

Οκτ 25 2017
Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε για ομαλότερη εγκατάσταση των Windows 10 στον υπολογιστή σας.
Τα απαραίτητα βήματα πριν και μετά την εγκατάσταση των Windows 10
Όταν ο υπολογιστής σας δεν συμπεριφέρεται όπως πρέπει, παρουσιάζοντας διάφορα προβλήματα όπως π.χ. μηνύματα σφάλματος, κατακερματισμένο μητρώο κ.ά., η επανεγκατάσταση των Windows είναι μερικές φορές μονόδρομος. Απλώς τοποθετήστε το μέσο εγκατάστασης και ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι ρόδινα μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Για παράδειγμα, ίσως να μη μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet λόγω ζητημάτων του προγράμματος οδήγησης ή ξεχάσατε να εγκαταστήσετε κάποιες εφαρμογές, χάσατε ρυθμίσεις κ.λπ. Εάν όμως έχετε κάνει τα απαραίτητα βήματα από πριν, η διαδικασία επανεγκατάστασης θα είναι πολύ ομαλότερη.


Πριν από την εγκατάσταση των Windows
Παρακάτω θα βρείτε μερικά απλά βήματα που πρέπει να κάνετε πριν επανεγκαταστήσετε τα Windows.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων, Ρυθμίσεις εφαρμογών, και Διαμόρφωση
Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε πριν από την επανεγκατάσταση του λειτουργικού. Ελέγξτε το δίσκο C: και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας για προσωπικά αρχεία όπως εικόνες βίντεο και έγγραφα. Ειδικότερα, κοιτάξτε σε γενικούς φακέλους όπως Desktop, Documents, Pictures, Downloads, κ.λπ.

Μετά από αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων και άλλων δεδομένων των αγαπημένων εφαρμογών σας. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το Thunderbird email client, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του φακέλου προφίλ. Αυτό θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την εφαρμογή Thunderbird χωρίς να προσθέσετε ξανά όλους τους λογαριασμούς email. Κάθε εφαρμογή έχει το δικό της τρόπο να εξάγει ρυθμίσεις και διαμορφώσεις, άρα θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αυτών των ρυθμίσεων. Λόγω του ότι μπορείτε να εισαγάγετε εύκολα αυτές τις ρυθμίσεις μόνο με μερικά κλικ, σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρόνο μετά την επανεγκατάσταση των Windows.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα κλειδιά προϊόντος
Για να ενεργοποιήσετε κάποιο premium λογισμικό, όπως τα Windows, το Office κ.λπ., πρέπει να έχετε κλειδιά προϊόντος. Είναι σοφό να έχετε αυτά τα κλειδιά εκ των προτέρων. Αυτό σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε το λογισμικό μόλις το εγκαταστήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν utilities, όπως το ProduKey ή το Belarc Advisor, για να βρείτε γρήγορα και εύκολα τα κλειδιά προϊόντος για κάθε λογισμικό που χρησιμοποιείτε και να τα αντιγράψετε. Αν διαπιστώσετε ότι σας λείπει κάποιο κλειδί προϊόντος, μπορείτε να προσπαθήσετε να το ανακτήσετε από τα εισερχόμενα στο mail σας ή απλά επικοινωνήστε με την εταιρεία που παρέχει το λογισμικό.

Λήψη προγραμμάτων οδήγησης (Drivers)
Τα προγράμματα οδήγησης συσκευών (ή αλλιώς Drivers) αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τα συστήματα των Windows. Παρόλο που τα Windows 10 προσπαθούν να εγκαταστήσουν αυτόματα τα γενικά προγράμματα οδήγησης, είναι καλό να έχετε κατεβάσει εκ των προτέρων όλους τους απαιτούμενους οδηγούς οδήγησης γραφικών και δικτύου για το σύστημά σας. Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του κατασκευαστή του φορητού σας υπολογιστή ή των περιφερειακών σας και κάντε λήψη των τελευταίων προγραμμάτων οδήγησης. Οι drivers που περιέχονται στο CD / DVD που παίρνετε όταν αγοράζετε το laptop ή το οποιοδήποτε περιφερειακό είναι συνήθως ξεπερασμένοι και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν περιττά προβλήματα.

Κάντε μια λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα


Αυτό είναι ένα βήμα που παραβλέπουν πολλοί χρήστες, αλλά πάντα βοηθάει να κάνετε μία λίστα με όλο το λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στο σύστημά σας. Εκτός από το εγκατεστημένο λογισμικό, σημειώστε επίσης οποιοδήποτε portable app που χρησιμοποιείτε – τα προγράμματα, δηλαδή, που δεν χρειάζονται εγκατάσταση και μπορούν να «τρέξουν» ακόμη και από ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Για να φτιάξετε λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν εργαλεία όπως το CCleaner. Μόλις το εγκαταστήσετε, πηγαίνετε στην ενότητα [Tools] και στην καρτέλα [Uninstall], κάντε κλικ στην επιλογή [Save to text file] που βρίσκεται κάτω και δεξιά της οθόνης. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε όνομα και πατήστε [Αποθήκευση].

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωμένα μέσα εγκατάστασης
Σε αντίθεση με τα Windows 7, η Microsoft ενημερώνει τα Windows 10 δύο φορές κάθε χρόνο. Επομένως, πριν προχωρήσετε στην επανεγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα ενημερωμένα μέσα εγκατάστασης. Αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να λάβετε το πιο πρόσφατο ISO (με την ενημερωμένη έκδοση των Windows 10) από την επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft, από την οποία θα κατεβάσετε το απαραίτητο εργαλείο (Media Creation Tool) για να δημιουργήσετε ένα bootable USB – από το οποίο θα κάνετε την εγκατάσταση του λειτουργικού.


Μετά την επανεγκατάσταση των Windows

Εγκαταστήστε τους οδηγούς συσκευών


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση των Windows είναι να εγκαταστήσετε όλα τα προγράμματα οδήγησης που κατεβάσατε νωρίτερα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι όλες οι συσκευές υλικού λειτουργούν σωστά και ότι μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet.

Ενημερώστε τα Windows


Μετά την εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης υλικού, πρέπει να εγκαταστήσετε ενημερώσεις των Windows. Τις περισσότερες φορές αυτές οι ενημερώσεις περιέχουν διορθώσεις σφαλμάτων, ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας και ενημερώσεις λειτουργιών. Για να ενημερώσετε το σύστημά σας, μεταβείτε στις [Ρυθμίσεις] πατώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου [Win+I], επιλέξτε [Ενημέρωση και ασφάλεια] -> [Windows Update] -> [Έλεγχος για ενημερώσεις].

Κατεβάστε και εγκαταστήστε τα προγράμματά σας


Στη συνέχεια, κάντε λήψη και εγκαταστήστε όλο το απαιτούμενο λογισμικό. Χρησιμοποιήστε τη λίστα που δημιουργήσατε νωρίτερα για να βεβαιωθείτε ότι εγκαθιστάτε όλες τις αγαπημένες σας εφαρμογές. Για λογισμικό γενικού σκοπού όπως προγράμματα περιήγησης, συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, προγράμματα προβολής εικόνων κ.λπ., χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Ninite. Αυτό το δωρεάν λογισμικό αυτοματοποιεί τα πάντα και εγκαθιστά όλες τις απλές εφαρμογές με ένα μόνο κλικ.

Ρύθμιση λειτουργικού και εφαρμογών
Αφού εγκαταστήσετε όλο το απαιτούμενο λογισμικό, είναι καιρός να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις των Windows, δηλαδή τις κοινές ρυθμίσεις όπως εμφάνιση ή όχι επεκτάσεων αρχείων, απενεργοποίηση των ανεπιθύμητων στοιχείων εκκίνησης, ρύθμιση των Windows Hello, αλλαγή προεπιλεγμένων εφαρμογών κ.λπ.

Επαναφέρετε όλες τις ρυθμίσεις εφαρμογών μία προς μία. Κάθε εφαρμογή έχει το δικό της τρόπο να εισαγάγει τις ρυθμίσεις και τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, για να αποκαταστήσετε τον Thunderbird, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντιγράψετε το φάκελο προφίλ στο φάκελο “AppData” και τελειώσατε.

Δημιουργήστε ένα είδωλο συστήματος για μελλοντική χρήση
Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό. Ωστόσο, η δημιουργία ειδώλου συστήματος μετά την εγκατάσταση και τη ρύθμιση του συστήματός σας είναι πάντα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Αυτό το αντίγραφο ασφαλείας σας επιτρέπει να επαναφέρετε γρήγορα τα Windows αν παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον. Φυσικά, θα πρέπει να ενημερώσετε τα Windows και τις εφαρμογές μετά την αποκατάσταση των Windows, αλλά αυτό είναι προτιμότερο από ό,τι να επαναγκαταστήσετε το λειτουργικό και να ξανακάνετε όλη αυτή τη διαδικασία.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα