Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

10 tips για να βάλετε σε τάξη τα καλώδιά σας

Σεπ 21 2015
Η τακτοποίηση και οργάνωση των καλωδίων, πέρα από τη βελτίωση της αισθητικής, μπορεί να συμβάλλει και στην ασφάλεια όσων κινούνται στο χώρο.
10 tips για να βάλετε σε τάξη τα καλώδιά σας
Όσο κι αν οι ασύρματες συνδέσεις του σπιτιού πληθαίνουν, συνεχίζει να αποτελεί ένα χώρο όπου τα καλώδια έχουν την τιμητική τους. Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth και ένα σωρό ακόμα τεχνολογίες έχουν απλοποιήσει τις συνδέσεις μεταξύ τεχνολογικών συσκευών, αλλά τα καλώδια τροφοδοσίας, HDMI, RCA, VGA και δικτύου δε λένε να εξαφανιστούν. Όσο λοιπόν υπάρχουν, καλό θα είναι να βρείτε ένα τρόπο να τα κρύψετε, να τα τακτοποιήσετε και να τα οργανώσετε. Έτσι, ο χώρος θα ομορφύνει και δε θα κινδυνεύετε πλέον να σκοντάψετε σε κάποιο από αυτά.

1. Αγοράστε καλώδια καλής ποιότητας


Τι σχέση έχει η ποιότητα του καλωδίου με την οργάνωσή του; Πολύ απλά, τα βύσματα ενός καλωδίου καταστρέφονται πολύ πιο δύσκολα σε βάθος χρόνου από την εισαγωγή και εξαγωγή τους σε μια συσκευή, ενώ το ίδιο το καλώδιο διαθέτει καλύτερη θωράκιση απέναντι σε άλλα καλώδια που θα βρεθούν δίπλα του. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε από περιττές αντικαταστάσεις καλωδίων. Καλό θα είναι λοιπόν, ακόμα κι αν δεν αναζητάτε το «απόλυτο» καλώδιο υψηλών προδιαγραφών, να επιλέγετε το απλό καλώδιο ενός γνωστού brand παρά κάποιο από το καλάθι. Η διαφορά κόστους είναι συνήθως μικρή, αλλά τα πλεονεκτήματα σημαντικά.

2. Ακολούθησε τις προδιαγραφές


Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που πρέπει να αγοράζετε καλώδια καλής ποιότητας, πρέπει να προσέχετε και τις προδιαγραφές τους ώστε να μη χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε άμεσα ή στο άμεσο μέλλον. Για παράδειγμα, ένα παλιό καλώδιο HDMI ίσως να μη μπορεί να υποστηρίξει τη νέα τηλεόρασή σας 3D ή 4K.

3. Τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των μεγάλων καλωδίων


Αν αγοράζετε τώρα τα καλώδιά σας και σας προβληματίζει το μήκος που θα πρέπει να έχουν, οι σκέψεις που έχετε να κάνετε είναι απλές. Ένα καλώδιο ακριβώς ίσο σε μήκος με την απόσταση μεταξύ των δύο συσκευών, θα σας απαλλάξει από το περιττό κομμάτι του που μπορεί να μπερδευτεί με άλλα και να δημιουργήσει ένα χάος, αλλά θα σας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε ακόμα κι αν χρειαστεί να αυξήσετε την απόσταση μεταξύ των συσκευών στο μέλλον. Αν το καλώδιο πρόκειται να συνδέσει δύο συσκευές, π.χ. τηλεόραση και Blu-Ray player, που βρίσκονται στο ίδιο έπιπλο και που πιθανώς θα βρίσκονται για πάντα εκεί, φροντίστε το καλώδιο να είναι σε μήκος ακριβώς όσο η απόσταση μεταξύ τους. Αν όμως πρέπει να συνδέσετε τον υπολογιστή με το πολυμηχάνημα που βρίσκονται σε διαφορετικά έπιπλα, καλύτερα θα είναι να υπάρχει λίγο καλώδιο παραπάνω.

4. Δώστε τους όνομα


 
Αν οι γνώσεις σας περί τεχνολογίας είναι τέτοιες που όλα τα καλώδια σας φαίνονται ίδια μεταξύ τους, ήρθε η ώρα να τους βάλετε ετικέτες ώστε να μη χρειάζεται να καλείτε τεχνικό ή κάποιον φίλο «που γνωρίζει από αυτά» αν κάποιο φύγει από τη θέση του. Μπορείτε να τυπώσετε μικρά αυτοκόλλητα και να τα κολλήσετε στα βύσματα των καλωδίων που να δείχνουν σε ποιες συσκευές μπαίνουν. Για παράδειγμα, σε ένα καλώδιο DVI, στο ένα άκρο του μπορείτε να κολλήσετε ένα εικονίδιο υπολογιστή και στο άλλο ένα εικονίδιο οθόνης. Ή μπορείτε να βάλετε ετικέτες για να ξεχωρίζετε τα καλώδια HDMI μεταξύ τους. Μία ακόμα καλή τεχνική, την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε μεταξύ ίδιων καλωδίων όπως τα καλώδια δικτύου LAN, είναι να προμηθευτείτε καλώδια με διαφορετικό χρώμα.

5. Δέστε τα!


H λύση του δεσίματος των καλωδίων, είτε για μαζέψετε το περιττό μήκος ενός, είτε για να οδηγήσετε πολλά μαζί προς μία κατεύθυνση, είναι ο πρώτος, ο καλύτερος και πιο αποδοτικός τρόπος για να τα οργανώσετε. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρολογικούς δέτες όταν πρόκειται να ομαδοποιήσετε όμοια καλώδια στα οποία δε θα προστεθούν περισσότερα όπως, για παράδειγμα, για να οδηγήσετε τα καλώδια δικτύου και τηλεφώνου ενός σπιτιού από το σημείο που τα άφησε συγκεντρωμένα ο ηλεκτρολόγος έως κάποιο patch panel* στο οποίο θα τα οργανώσετε. Χρησιμοποιήστε τη λύση του βέλκρο για να μαζέψετε το περιττό μήκος ενός καλωδίου ή για να οδηγήσετε μια δέσμη καλωδίων στην οποία μπορείτε να προστεθεί κάποιο. Τόσο οι δέτες, όσο και τα βέλκρο είναι ιδιαίτερα φθηνά και μπορείτε να τα βρείτε παντού. Μία άλλη λύση που χρησιμοποιείται κυρίως για να συγκεντρώσει καλώδια που καταλήγουν στην τηλεόραση είναι το ειδικό πλαστικό σπιράλ. Όλα τα καλώδια τοποθετούνται εντός αυτού του σπιράλ και το μόνο που φαίνεται είναι ένας «σωλήνας» που φτάνει στην τηλεόραση αντί για την αντιαισθητική εικόνα των άτακτων, προς κάθε κατεύθυνση, καλωδίων.

* Η λύση του patch panel


Αν ο ηλεκτρολόγος που έχει κάνει την καλωδίωση του σπιτιού έχει οδηγήσει τις απολήξεις όλων των καλωδίων τηλεφώνου/δικτύου από τις πρίζες των δωματίων σε ένα σημείο (π.χ. αποθήκη, ντουλάπα), σκεφτείτε σοβαρά τη λύση ενός patch panel. Μπορεί να έχει κάποιο κόστος, αλλά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε βάθος χρόνου είναι σημαντικά. Σε αυτή την περίπτωση, τα καλώδια τοποθετούνται μόνιμα στο πίσω μέρος του patch panel και μετά η κάθε πρίζα αλλάζει εύκολα ρόλο (τηλέφωνο ή δίκτυο), με τα καλώδια του δικτύου να οδηγούνται σε κάποιο switch και του τηλεφώνου σε κάποιο splitter. Θυμηθείτε όμως να σημειώσετε σε ποια θύρα του patch panel αντιστοιχεί κάθε πρίζα. Αν δε μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ζητήστε το από τον ηλεκτρολόγο σας για τον οποίο είναι μια πολύ εύκολη εργασία.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα