Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Υποβρύχιες φωτογραφικές μηχανές compact

Σεπ 17 2015
Όταν συνδυάζονται η τέχνη της φωτογράφισης με τη μαγεία του βυθού, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό – αρκεί να διαθέτεις την κατάλληλη φωτογραφική μηχανή.
Υποβρύχιες φωτογραφικές μηχανές compact
Η υποβρύχια φωτογράφιση – όταν ο βυθός έχει ενδιαφέρον - είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ασχολίες. Ένα ανομοιογενές υποθαλάσσιο περιβάλλον, σε συνδυασμό με πλούσια βλάστηση και διαφορετικά είδη ψαριών, αποτελεί ένα θαυμάσιο κάδρο για εξαιρετικές λήψεις. Όμως, για να πετύχετε ένα καλό αποτέλεσμα, πρέπει να διαθέτετε και την κατάλληλη κάμερα.

Αν και υπάρχουν ειδικές θήκες, στις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε τη μηχανή και να της προδώσετε έναν… αδιάβροχο χαρακτήρα, στις μηχανές compact που αποτελούν την πλειονότητα, αυτές οι θήκες ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. Κι αυτό γιατί διαφέρουν πολύ σε ποιότητα από τις ακριβές αδιάβροχες θήκες που προορίζονται για τις DSLR. Οπότε, αν βρίσκετε την ιδέα της υποβρύχιας φωτογράφισης συναρπαστική και έχετε αποφασίσει να επιδοθείτε στο «σπορ», ίσως να πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αγορά μιας υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής.H Lumix DMC-FT30 της Panasonic διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας MEGA O.I.S. ώστε να πετυχαίνετε σταθερές λήψεις ακόμα και κάτω από το νερό.

Αρχικά, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ο σωστός χαρακτηρισμός για τις μηχανές με τις οποίες μπορούμε να βουτήξουμε σε κάποιο βάθος είναι «υποβρύχιες» και όχι «αδιάβροχες». Με τον όρο «αδιάβροχες» χαρακτηρίζονται οι μηχανές που αντέχουν τις ψιχάλες μιας βροχής, αλλά δεν επιτρέπεται να βυθιστούν στο νερό, αλλά και αυτές που αντέχουν τη βύθιση στο νερό, αλλά σε πολύ μικρό βάθος. Από την άλλη οι υποβρύχιες μηχανές σας επιτρέπουν να βουτήξετε ακόμα και σε βάθος 25 μέτρων, ανάλογα το μοντέλο. Άρα, δώστε σημασία στις λέξεις ή αναζητήστε το μέγιστο βάθος βύθισης.

Προφανώς, τα κριτήρια επιλογής μιας υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής compact «περιλαμβάνουν» τα κριτήρια μιας συμβατικής compact μαζί με κάποια επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι ένας καλός φακός είναι πάντα απαραίτητος είτε επιλέγεις συμβατική compact, είτε υποβρύχια compact. Σε αυτό τον οδηγό, θα εξετάσουμε τα επιπλέον χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια υποβρύχια compact, αλλά θα τονίσουμε επίσης και κάποια ειδικά σημεία γενικά των compact, στα οποία θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Χειροκίνητες ρυθμίσεις
Οι συνθήκες μέσα στο νερό είναι τελείως διαφορετικές απ’ ότι εκτός, κυρίως από πλευράς φωτισμού. Με το φωτισμό να αλλάζει ανάλογα με το βάθος που βρισκόμαστε και την κατεύθυνση που στοχεύουμε (προς τα πάνω είναι πιο φωτεινά), ακόμα και οι υποβρύχιες μηχανές, που έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τις διαφορετικές συνθήκες και διαθέτουν ειδικό mode υποβρύχιας λήψης, δε μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις περιπτώσεις. Έτσι, θα βγάλετε πολύ εύκολα μια καλή φωτογραφία σε μικρό βάθος με επίπεδο βυθό βασισμένοι στις αυτόματες ρυθμίσεις, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος και βράχια (όπου το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο), οι αυτόματες ρυθμίσεις μάλλον δε θα σας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν και το πιο σημαντικό που είναι η έκθεση μπορεί να ρυθμιστεί σε όλες τις compact, αναζητήστε επιπλέον ρυθμίσεις, ανάλογα με τις γνώσεις σας, που θα σας επιτρέψουν να «παίξετε» περισσότερο.Με αντοχή στη βύθιση έως τα 10 μέτρα, στην πτώση έως τα 2,1 μέτρα και στο ψύχος μέχρι τους -10 βαθμούς, η Stylus Tough TG-850 της Olympus μπορεί να καλύψει τις περισσότερες… extreme ανάγκες.

Φακός
Όπως αναφέραμε, το μεγάλο στοίχημα της υποβρύχιας φωτογράφισης είναι οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού στο βυθό. Ένας «φωτεινός» φακός θα μπορέσει να αναδείξει σωστά τα χρώματα, το βάθος, αλλά και το ανάγλυφο του θαλάσσιου τοπίου. Χωρίς να αποτελεί τη μόνη επιλογή, ένας φακός με μέγιστο διάφραγμα 1:2.0 και μεγάλη ταχύτητα δίνει υπέροχα αποτελέσματα και συναντάται πλέον σε αρκετά καλά μοντέλα.

Το zoom είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό. Αναζητήστε μοντέλα με οπτικό zoom 4x ή 5x (δε θα βρείτε περισσότερο) και απορρίψτε άμεσα οτιδήποτε κάτω από αυτό, καθώς φυσικά και το ψηφιακό zoom. Ακριβώς επειδή στο βυθό η δική σας κίνηση είναι πιο δύσκολη και έχετε στη διάθεσή σας ελάχιστο χρόνο για το θέμα σας (αν πρόκειται για κάποιο ζώο), ελέγξτε αν αυτό το zoom γίνεται γρήγορα. Είτε με zoom, είτε χωρίς zoom, οι δυσκολότερες συνθήκες φωτογράφισης κάτω από το νερό απαιτούν την ύπαρξη οτπικού σταθεροποιητή εικόνας (όχι ψηφιακού), οπότε αναζητήστε οπωσδήποτε αυτό το χαρακτηριστικό.

Αρκετά σημαντικές για την υποβρύχια φωτογράφιση είναι και οι λήψεις macro, οπότε ελέγξτε πόσο κοντά σε σχέση με το αντικείμενο μπορεί να εστιάσει ο φακός. Υπάρχουν μοντέλα που επιτρέπουν την εστίαση ακόμα και σε απόσταση ενός εκατοστού από το αντικείμενο επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε ακόμα και το μικρόκοσμο του βυθού.

Επειδή είναι βέβαιο ότι, εντός από φωτογραφίες, θα θέλετε να τραβάτε και βίντεο, μη σταθείτε στα τεχνικά χαρακτηριστικά που απλώς αναφέρουν τη λήψη βίντεο Full HD στα 30fps. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε στο YouTube δείγματα λήψεων βίντεο από κάθε μηχανή που σας ενδιαφέρει ώστε να έχετε μια εικόνα σε πραγματικές συνθήκες. Συλλέγοντας δείγματα από διαφορετικές τοποθεσίες και διαφορετικές συνθήκες θα μπορέσετε εύκολα να εντοπίσετε το μοντέλο που θέλετε να εντάξετε στον εξοπλισμό σας.H AW130 της Nikon διαθέτει Wi-Fi για τη ασύρματη μεταφορά των λήψεων σε άλλη συσκευή, αλλά και GPS για να καταγράφετε τη θέση σας με κάθε λήψη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο θα πρέπει να εξετάσετε είναι η φωτογράφιση σε burst mode. Ακριβώς επειδή τα ζώα του βυθού κινούνται γρήγορα, καλό θα είναι η μηχανή να διαθέτει έστω και ένα χαμηλό burst mode ώστε να έχετε μια καλή λήψη του πολύχρωμου ψαριού που εντοπίσατε.

Αντοχή
Η αντοχή μιας υποβρύχιας μηχανής compact στη θάλασσα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 25 μέτρα, ύψος που ξεπερνά αυτό μιας 6όροφης πολυκατοικίας όπου η πίεση είναι ιδιαίτερα δυνατή. Σχεδόν όλα τα μοντέλα αντέχουν σε βάθος πάνω από τα 5 μέτρα, με τα περισσότερα να φτάνουν τα 10 μέτρα. Όμως, η αντοχή στο νερό και την πίεση του δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να εξετάσεις. Ευτυχώς, αντοχή στο νερό συνεπάγεται και αντοχή στη σκόνη, οπότε μένει να εξετάσετε την αντοχή σε πτώση και παγωνιά. Αναζητήστε τις τυπικές τιμές του 1,5 μέτρου και των -10 βαθμών αντίστοιχα, εκτός αν έχετε κατά νου πιο… extreme καταστάσεις.

GPS και όργανα μέτρησης
Οι πιο προσιτές υποβρύχιες compact επικεντρώνουν τα χαρακτηριστικά τους στο φακό και την αντοχή και, λόγω κόστους, δε διαθέτουν επιπλέον αισθητήρες και μετρητές. Καθώς αυξάνουμε όμως το διαθέσιμο budget, συναντάμε μοντέλα που πραγματικά εντυπωσιάζουν με τον εξοπλισμό τους. Πιο σημαντικό σε αυτόν τον εξοπλισμό είναι το GPS καθώς μπορείτε να έχετε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία που τραβήχτηκε η φωτογραφία σας. Έτσι, με το κατάλληλο software, μπορείτε να έχετε και μια εικόνα της διαδρομής σας μέσα στη θάλασσα βλέποντας τη φωτογραφία που τραβήξατε σε κάθε σημείο. Αρκετά hi-end μοντέλα υποβρύχιων compact είναι εξοπλισμένα με πυξίδα, αλτίμετρο (για το υψόμετρο) και μανόμετρο (για την πίεση).

Αν θέλετε μια υποβρύχια compact για να παίρνετε μαζί σας πηγαίνοντας στη θάλασσα, τότε δε χρειάζεται να δώσετε σημασία στην ύπαρξη GPS και οργάνων μέτρησης. Αν όμως από την άλλη πηγαίνετε στη θάλασσα με σκοπό τη φωτογράφιση, τότε σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Wi-Fi
Αν προσανατολίζεστε σε μια hi-end υποβρύχια compact, θα συναντήσετε και τη δυνατότητα σύνδεσής της μέσω Wi-Fi. Μέσω αυτής της σύνδεσης μπορείτε να μεταφέρετε τις λήψεις σας σε μια άλλη συσκευή, όπως smartphone, ώστε να κάνετε χώρο στην κάρτα μνήμης για την επόμενη φωτογράφιση. Κάποιες μηχανές επεκτείνουν το ρόλο του Wi-Fi προσφέροντας ασύρματο χειρισμό της μηχανής μέσω ενός smartphone ή tablet.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα