Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

MacBook και USB Type-C: Συνδυασμός που μιλά όλες τις γλώσσες

Σεπ 05 2016
Η θύρα USB Type-C συνδυάζει πολλές λειτουργίες, θα είναι ταχύτατη, ενώ το σχετικό βύσμα τοποθετείται από οποιαδήποτε πλευρά.
MacBook και USB Type-C: Συνδυασμός που μιλά όλες τις γλώσσες
Laptop με μια μόνο θύρα. Δύο, αν μετρήσουμε και την υποδοχή για μικρόφωνο και ακουστικά. Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το νέο MacBook. Δεν είναι παράλογη σκέψη όμως ένα MacBook με μια μόνο θύρα; Εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς.

Η Apple ξεφορτώθηκε μια ώρα αρχύτερα τη δισκέτα και τελικά το ίδιο συνέβη σε όλη την αγορά. “Πέταξε” παράλληλες και σειριακές θύρες μονομιάς και έδωσε τη θέση τους στην πρώτη έκδοση της θύρας USB και δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ποια ήταν η κατάληξη στην αγορά υπολογιστών. Επίσης, είναι η μόνη εταιρεία που στηρίζει συστηματικά την τεχνολογία Thunderbolt της Intel. Παράλληλα, συσκευή χωρίς ασύρματη δικτύωση σπανίως νοείται πλέον, πόσο μάλλον laptop, και δη MacBook.

Η θύρα USB Type-C αναπτύχθηκε από κοινού με διάφορες εταιρείες, σε αντίθεση με άλλες εκδόσεις, και σχεδιάστηκε με ενεργή συνεισφορά της Apple. Και από την εργαστηριακή χρήση φτάσαμε στο Retina MacBook 12” που δείχνει το δρόμο. Διότι δεν χρειάζεται ουσιαστικά κάτι παραπάνω, αφού η θύρα USB Type-C είναι ο ορισμός του «χαμαιλέοντα», συνδυάζοντας πολλές λειτουργίες, αλλά και τεχνολογίες που απαιτούσαν τις δικές τους ξεχωριστές θύρες. Και μέσα σε όλα, το βύσμα είναι μικρότερο και τοποθετείται εύκολα χωρίς να υπάρχει “πάνω” και “κάτω” μεριά.Όλα αυτά, σε ένα hub, σε μια θύρα.

Τι κάνει τελικά η θύρα αυτή όμως;

Φορτίζει το MacBook
Η θύρα “σηκώνει” μέχρι 100W που είναι πολλά παραπάνω από αυτά που χρειάζεται το MacBook για τη φόρτισή του. Ευτυχώς γιατί έτσι μένουν περιθώρια για σωστή τροφοδοσία και άλλων συνδεδεμένων συσκευών.

Κάνει ό,τι και μια θύρα USB 3.0…
… ή USB 3.1 Gen1 που, περιέργως, είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς. Μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα που φτάνει τα 5Gbps και, αργά ή γρήγορα, θα ανέβει και στα 10Gbps (USB 3.1 Gen2). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνδεθούν smartphones, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, hubs, card readers κ.λπ. Φυσικά, μπορούν να συνδεθούν οποιεσδήποτε συσκευές USB, όσο παλιές και αν είναι. Αρκεί ένας προσαρμογέας για “κλασική” θύρα USB που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δεκαετίες πλέον.

Μεταφέρει ήχο και εικόνα
Η θύρα USB Type-C είναι ουσιαστικά και η νέα θύρα DisplayPort. Πράγμα που σημαίνει ότι με προσαρμογέα ή όχι, ανάλογα με την οθόνη προφανώς, μπορεί να μεταφέρει εικόνα και ήχο, αν όχι και να τροφοδοτήσει την οθόνη στην οποία καταλήγει το σήμα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για συνδέσεις MHL, που αναλαμβάνουν τη μεταφορά εικόνας και ήχου από smartphone.

Όλα μαζί
Για όλα τα παραπάνω σε άλλες εποχές θα χρειαζόταν και από ένας προσαρμογέας. Ή έστω hub που θα μπορούσε να έχει, κατά κανόνα, ένα μόνο είδος θύρας. Χάρη στην ιδιαιτερότητα της θύρα USB Type-C όμως, όλα τα παραπάνω μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα hub.

Μπορούμε δηλαδή να έχουμε μια συσκευή που περνά ρεύμα προς το MacBook ή οτιδήποτε παρόμοιο, προσθέτει κανονικά θύρες USB ή/και Type-C, θύρες για κάρτες μνήμης, υποδοχές για καλώδια δικτύου και εξόδους εικόνας και ήχου. Με ένα μικρό hub λοιπόν, όχι απλά μπορούμε να προσθέσουμε θύρες στο MacBook, αλλά μπορεί να καταλήξουμε και με περισσότερες από εκείνες που περιμένουμε σε ένα MacBook Air αν χρειαστεί.Πιο ογκώδη hubs προσφέρουν τα…πάντα. Και πάλι συνδέονται στη μία μόλις θύρα ενός MacBook.

Το μέλλον παρέα με Thunderbolt 3
Οι συνδέσεις Thundebolt χρησιμοποιούσαν πάντα βύσματα mini DisplayPort. Αυτό αλλάζει με το Thunderbolt 3 που χρησιμοποιεί βύσματα USB Type-3. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε USB Type-C λειτουργεί ως Thunderbolt για αυτό και η θύρα του MacBook δεν έχει τέτοια υποστήριξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό οφείλεται πρωτίστως στο ότι η ίδια η Intel έχει βγει εκτός προγράμματος με κάποιες κυκλοφορίες και ανανεώσεις, παρά σε κάτι που περνά από την Apple. Το μέλλον είναι λίγο-πολύ σαφές πάντως.

Με Thunderbolt έχουμε ουσιαστικά θύρα PCI σε μορφή καλωδίου. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει δρόμος για τη χρήση εξωτερικών καρτών γραφικών και οτιδήποτε άλλο θα ήταν λογικό να συνδεθεί πάνω σε μια μητρική κάρτα υπολογιστή.

Το βύσμα USB Type-C ήρθε σίγουρα για να μείνει (και για να κάνει χώρο σε MacBooks και όχι μόνο).Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα