Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Σε ένα Mac κάποια πράγματα είναι… δεδομένα

Σεπ 02 2016
Ένας Mac είναι «ετοιμοπόλεμος» μόλις βγει από του κουτί του αφού περιλαμβάνει όλο εκείνο το απαραίτητο software για απλές, καθημερινές εργασίες.
Σε ένα Mac κάποια πράγματα είναι… δεδομένα
Όταν αγοράζει κάποιος νέο Windows PC, αλλά και νέο υπολογιστή οποιουδήποτε είδους, φροντίζει να τον “φορτώσει” με όσα εργαλεία είναι απολύτως απαραίτητα στην καθημερινότητα. Αν ένας PC user και ένας Mac user φτιάξουν λίστα με τα απαραίτητα, θα διαπιστωθεί ότι η λίστα του Mac user φαίνεται να χαρακτηρίζεται από παραλείψεις. Ή μήπως όχι;

Το macOS συγκεκριμένα, αλλά και οι υπολογιστές Mac, ως πλατφόρμα, προσφέρουν εξ αρχής μερικές ευκολίες, οι οποίες σε έναν υπολογιστή με Windows αποτελούν απαιτούν κάποιες ενέργειες παραπάνω.


Δεν χρειάζεται εφαρμογή για zip/unzip. Το macOS φροντίζει για αυτό.

Zip
Αν ένα πράγμα δεν χρειάζεται σε Mac, αυτό είναι κάποια εφαρμογή για άνοιγμα και δημιουργία αρχείων .zip (τα .rar είναι άλλη υπόθεση βέβαια). Υπάρχει κανονική υποστήριξη από το ίδιο το σύστημα. Με δεξί κλικ σε οποιοδήποτε αρχείο/φάκελο εμφανίζεται η επιλογή “συμπίεση”. Διπλό κλικ ή επιλογή “άνοιγμα αρχείου .zip” εμφανίζει τα περιεχόμενα του συμπιεσμένου αρχείου. Δεν χρειάζεται ειδική εφαρμογή. Βέβαια, από την έκδοση 7 και μετά, η δυνατότητα αυτή υπάρχει κανονικά και στα Windows.

PDF
Πήρατε ένα νέο Windows PC και χρειάστηκε να ανοίξετε ένα αρχείο PDF. Όπως γνωρίζετε, πρέπει πρώτα να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε τον Acrobat Reader και μετά να ανοίξετε τα αρχεία. Αν μάλιστα θέλετε βασικές δυνατότητες επεξεργασίας του PDF χωρίς να πληρώσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε μια δωρεάν εφαρμογή από τρίτο κατασκευαστή. Η Apple υποστηρίζει κανονικότατα το άνοιγμα αλλά και την παρέμβαση, για υπογραφές, σημειώσεις, επισημάνσεις κ.λπ. σε αρχεία PDF αλλά και την “εκτύπωση” σε PDF. Ό,τι χρειαζόμαστε για οτιδήποτε, πλην της κομμάτι-κομμάτι δημιουργίας αρχείου PDF εκ του μηδενός, περιλαμβάνεται έτσι κι αλλιώς στο macOS.

Έγγραφα, λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις
Οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα που σέβεται τον εαυτό του έχει έναν τρόπο να ανοίγει αρχεία κειμένου. Τα Windows έχουν το Notepad. Το macOS έχει το TextEdit, αλλά όχι μόνο αυτό. Κάθε νέο σύστημα της Apple συνοδεύεται από δωρεάν αντίτυπα των Pages (το ανάλογο του Word), Numbers (το ανάλογο του Excel) και Keynote (το ανάλογο του Powerpoint, αλλά πολύ πιο φιλικό). Έχουν το δικό τους τύπο αρχείου, ανοίγουν αρχεία Office και εξάγουν σε ανάλογες εκδόσεις όποτε χρειαστεί, ενώ υπάρχουν κανονικά σε iOS αλλά είναι και web apps στο iCloud.com. Ναι, τα web apps του Office είναι δωρεάν, όχι όμως τα native apps που είναι κομμένα και ραμμένα για τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος, όχι απλά για του web browser που χρησιμοποιούμε για την πλοήγηση στο Internet.


Η μετατροπή ενός εγγράφου σε PDF είναι απλά μια ακόμη επιλογή στις εκτυπώσεις.

Προεπισκόπηση αρχείων PSD
Τα αρχεία του Photoshop θέλουν… Photoshop, ή έστω κάποια εφαρμογή τρίτου για να “δουλευτούν”. Ισχύει σε Windows, ισχύει και σε Mac. Σε Mac τουλάχιστον, μπορεί να γίνει προεπισκόπηση κανονικά με τη βοήθεια του Quick Look (πατώντας δηλαδή Space αφού επιλεγεί κάποιο αρχείο). Όταν λοιπόν έρχονται αρχεία από κάποιο γραφίστα για να πάρουμε μια ιδέα από το πώς κινούνται τα πράγματα, δεν αναρωτιόμαστε τουλάχιστον τι είναι τι, ούτε μπαίνει και σε επιπλέον κόπο για μετατροπές ο γραφίστας, ο web developer ή οποιοσδήποτε επαγγελματίας δουλεύει συστηματικά με εικόνα και γραφικά.

Κυνήγι για drivers; Τι είναι αυτό;
Ένα πράγμα που απλά δεν κάνει ποτέ κανείς χρήστης Mac είναι να ψάχνει drivers. Αν μιλάμε για εκτυπωτές και scanners, δουλεύουν με το που συνδέονται, με τους περισσότερους drivers να πηγαίνουν “πακέτο” με το λειτουργικό, συν την υποστήριξη των αυτονόητων λειτουργιών από παρεχόμενες εφαρμογές όπως το Preview.app. Συχνά, αν λείπει κάποιος driver, αναγνωρίζεται η έλλειψη και απλά κατεβαίνει ο κατάλληλος ως software update μέσω του Mac App Store. Ακόμη και Windows να περάσουμε μέσω Boot Camp, η ίδια η Apple φροντίζει να κρατά ενημερωμένους όλους τους drivers και ό,τι χρειάζονται τα Windows για να λειτουργήσουν τα πάντα. Κάτι που δεν είναι δεδομένο σε Windows PC.

Και η λίστα μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλη.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα